taniuska2011 wrote:
In cazul in care sunt si fondator si angajat la o intreprindere individuala cu activitate in deservire calculatoare, programe
1. Este obligatoriu sa achit oricum ca fondator contributii sociale in valoare de 4364 lei si asigurare medicina de 2772 lei pe an? Sau deja achit numai ca angajat?
2. Este posibil sa fiu angajata cu o rata de angajare de 0.25, fara ca sa mai fiu undeva angajata?
3. Este posibil ca de pe contul intreprinderii sa transfer banii pe card bancar de persoana fizica fara ca sa le arat la cheltuieli, sau la ce fel de cheltuieli as putea sa le arat in afara de salariu din care se retin impozite
4. Este posibil sa fac transferuri de la intreprindere in baza patentei de intreprinzator?
Va multumesc!!!
Fondator la Intreprindere Individuala si angajat
(12 posts) (3 voices)-
Postat 7 months ago #
-
Administratia stergeti va rog subiectul deschis
Postat 7 months ago # -
Salut,
Incerc sa raspund macar la o parte din aspectele mentionate.
3. Orice suma care iese din contul declarat trebuie sa fie insotita de o delegatie in care se specifica scopul retragerii/transferului (cel putin banca cere lucrul asta pentru ca si ei la randul lor fac rapoarte). In functie de ce specificati la "scop", banca va retine un anumit procent din suma. (ex. VB retin 1% din suma extrasa pt SALARIU). Ca sa raspund la intrebare - DA, puteti face ordin de plata in contul dvs de persoana fizica (cum ziceam, va trebui sa mentionati la banca scopul transferului)
Undeva pe fisc.md zice asa:
Întrebare Fondatorul Întreprinderii Individuale va reflecta în Declaratia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET 08), pentru perioada fiscala 2008 venitul obtinut din activitatea de întreprinzator?
Raspuns În conformitate cu art. 15 din Codul fiscal suma totala a impozitului pe venit se determina:
a) pentru persoane fizice, cu exceptia gospodariilor taranesti (de fermier) si întreprinzatorilor individuali, în marime de:
- 7% din venitul anual impozabil ce nu depaseste suma de 25200 lei;
- 18% din venitul anual impozabil ce depaseste suma de 25200 lei;
b) pentru persoanele juridice - în marime de 0% din venitul impozabil.
c) pentru gospodariile taranesti (de fermier) si întreprinzatorii individuali - în marime de 0% din venitul impozabil.
Totodata, potrivit pct. 2 art. 14 din Legea cu privire la antreprenoriat si întreprinderi nr. 845-XII din 3 ianuarie 1992, întreprinderea individuala nu este persoana juridica si se prezinta în cadrul raporturilor de drept ca persoana fizica întreprinzator individual, iar patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile personale ale antreprenorului.
Astfel, reiesind din cele mentionate, în cazul în care fondatorul întreprinderii individuale este obligat sa complecteze si sa prezinte, pentru perioada fiscala 2008, Declaratia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET 08), acesta în Declaratia mentionata nu va reflecta venitul obtinut din activitatea de întreprinzator, dat fiind faptul ca venitul respectiv a fost impozitat la cota zero, potrivit art. 15 lit. c) din Codul fiscal.
În acelasi mod se va completa Declaratia data în cazul în care contribuabilul cu statut de persoana fizica pe parcursul perioadei fiscale a beneficiat, în conformitate cu art. 49 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, de scutirea întegrala de plata impozitului pe venit pe un termen de trei perioade fiscale.
Este pt 2008 si din cate stiu eu e valabil si pt 2011. Adica impozitul pe venit pentru anul asta calculat la I.I. este zero. (erau niste mentiuni legat de numarul de angajati, dar nu cred ca este cazul tau)
Postat 7 months ago # -
Iti multumesc de raspuns
Postat 7 months ago # -
la primele doua intrebari miam gasit deja raspunsul prin legislatie, ca nu poti fi si fondator si angajat in acelasi timp la Intreprindere Individuala, numai persoana juridica poate face angajari, nu si persoana fizica ca in cazul meu
Postat 7 months ago # -
daca nu ai angajati, nu poti trece ca scop "salariu" atunci cand ceri bani de la banca?
Postat 7 months ago # -
taniuska2011 wrote:
la primele doua intrebari miam gasit deja raspunsul prin legislatie, ca nu poti fi si fondator si angajat in acelasi timp la Intreprindere Individuala, numai persoana juridica poate face angajari, nu si persoana fizica ca in cazul meu
De fapt II pot avea angajati.. insa dv fiind fondatorul nu este nevoie sa va calculati salariu. In ce priveste achitarea sumelor asigurarilor sociale si medicale este suma minima impusa de lege.. insa parerea mea daca persoana doreste sa achite asigurarea sociala mai mult decit suma fixa . nu vad carei problema.. ar puteao face prin contract.. daca va intereseaza subiectul ar pute fi aprofundat. In ce priveste transferarea banilor pe card desigur ca puteti sa-i transferati in fond sunt banii dv
. Si nu e nevoie sa-l aratati ca salariu.. ci ca "dividente" fara sa achitati un oarecare impozit cu conditia ca sa nu aveti un venit de 3mln lei anual si mediul scriptic de angajati 9 persoane.Si ultima intrebare daca nu ma insel a fost ca daca puteti sa achitati detinatorilor patentei de intrerinzator.... da uteti insa conf C/F nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal
Postat 7 months ago # -
Postat 7 months ago # -
taniuska2011 wrote:
suparata de primele intrebari pe care leam dat. e si clar ca fiind fontador la o I.I. nu poti fi si angajat in acelasi timp. si ma gindeam ca daca e posibil o angajare cu un salariu de 250 lei asta nu e 4368/12 luni = 364 lei pe luna contributii sociale ci 250*23%= 57.50 lei pe luna. diferenta este. Luind in consideratie ca nu am pina cind asa mare venit. mi se transfera lunar in jur de 1000 leiPostat 7 months ago #
Reply »
You must log in to post.